Pages

Monday, 30 January 2012

Ulasan Temubual “Hamas Dan Fatah: Berdamai?” Dalam Program Sudut Pandang Di Astro Awani (Saluran 501)السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بسم الله الرحمن الرحيم

Sempena cuti hujung minggu, Alhamdulillah penulis ada kelapangan masa untuk menonton sebuah program yang ditayangkan di Astro Awani - rasanya siaran ulangan kerana insiden tersebut telah berlaku pada 2008. Tujuan penulis menontonnya adalah untuk mengetahui perbincangan yang berbentuk akademik tentang konflik yang melanda Palestin. Berikut adalah pandangan penulis hasil daripada bual bicara tersebut untuk dikongsi bersama dengan para pembaca yang dirahmati Allah s.w.t. Penulis juga ada membuat beberapa penyelidikan di internet berkenaan dengan Deklarasi Sana'a untuk dikongsikan dengan para pembaca.

1.0       Pendahuluan

Tulisan kali ini dibuat adalah untuk mengulas perbincangan di antara Encik Kamarul Bahrin Haron, Pengacara dan Penerbit Sudut Pandang dan Prof. Dr. Kamaruzaman Yusuf daripada UKM dalam bual bicara Hamas dan Fatah: Berdamai? di slot Sudung Pandang yang telah ditayangkan di program Asto Awani di saluran 501 baru-baru ini.

Bual bicara tersebut telah mengupas bagaimana Deklarasi Sana’a yang telah tandatangani oleh Hamas dan Fatah pada 23hb March 2008 di Yaman. Usaha murni kedua-dua belah pihak yang paling dominan di Palestin ini dilihat secara positif dapat mencorakkan masa depan Palestin dengan mengambil aspek kesamaan fahaman dan pemikiran dalam usaha mencapai kemederkaan Palestin daripada cengkaman Israel.

2.0       Latarbelakang Politik Di Palestin

            Ketika ini terdapat 3 buah parti politik yang aktif di Palestin iaitu:

2.1       Barisan Pembebasan Popular Palestin

Barisan Pembebasan Popular Palestin atau nama ringkasnya PFLP (Bahasa Arab: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين, al-Jabhah al-Sha`biyyah li-Tahrīr Filastīn) merupakan satu organisasi politik dan ketenteraan Palestin bersifat Marxisme-Leninisme, sekular, nasionalisme ditubuhkan pada tahun 1967.

2.2       Fatah

Fatah bermaksud (فتح) penaklukan merupakan parti politik Palestin dan parti terbesar gabungan Pertubuhan Pembebasan Palestin. Presiden Pihak Berkuasa[1] Palestin iaitu Mahmoud Abbas berasal dari parti Fatah. Namun, Fatah tewas kepada Hamas dalam pilihanraya umum parlimen 2006.

"Fatah" merupakan singkatan songsang Harakat al-Tahrir al-Watani al-Filastini (حركة التحرير الوطني الفلسطيني) yang bermaksud Gerakan Pembebasan Kebangsaan Palestin. Parti ini ditubuhkan oleh bekas pemimpin penduduk Palestin, Yasser Arafat dan mempunyai askar militan. Abbas dan Fatah dilihat oleh pihak Barat sebagai pengaruh sederhana dalam lingkungan politik Palestin.

2.2.1    Hubungan Fatah Dan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO)

Pertubuhan Pembebasan Palestin (bahasa Arab: منظمة التحرير الفلسطينية , ataupun dalam bahasa Inggeris: Palestine Liberation Organization (PLO)) merupakan gabungan parti-parti di Palestin yang diiktiraf oleh Liga Arab sebagai wakil penduduk Palestin[2].

Apabila ditubuhkan pada 1964, PLO berhasrat menghapuskan negara Israel melalui tindakan bersenjata. Piagam PLO pertama menekankan pemusnahan Israel, hak pulang ke Palestin serta kebebasan penduduk Palestin. Namun, PLO masa ini menegaskan penyelesaian konflik Arab-Israel melalui dua negara (two-state solution), yakni penubuhan negara Palestin bersempadan dengan Israel, dengan syarat-syarat seperti hak penduduk Palestin untuk kembali dan penetapan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negara Palestin[3].

Pada 1993, pengerusi PLO, Yasser Arafat, dalam surat rasmi kepada Perdana Menteri Israel ketika itu, Yitzhak Rabin, telah mengiktiraf kedaulatan Israel. Israel lalu mengiktiraf PLO sebagai wakil penduduk Palestin yang sah. Arafat yang menyandang jawatan pengerusi Jawatankuasa eksekutif PLO sejak 1969 meninggal dunia pada 2004. Beliau digantikan oleh Mahmoud Abbas.

Menurut laporan Perkhidmatan Perisikan Jenayah Negara United Kingdom, PLO mempunyai aset bernilai sebanyak AS$8 bilion dan pendapatan tahunan sebanyak $1.5 bilion melalui dermaan, pemerasan, perdagangan senjata haram, pengedaran dadah, pemindahan wang haram, penipuan dan sebagainya. Akhbar harian Daily Telegraph dari UK juga menyatakan PLO mempunyai $50 bilion dalam pelaburan rahsia di seluruh dunia[4].

PLO merupakan pemerhati dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

2.2.2    Sejarah Penubuhan PLO

Idea pemubuhan satu pertubuhan mewakili penduduk Palestin dicetuskan dalam persidangan Liga Arab Kaherah pada 1964. PLO ditubuhkan pada 2 Jun 1964. Dalam pemasyhuran pertubuhan menyatakan hasrat memperjuangkan "hak penduduk berbangsa Arab Palestin kembali ke tanah air suci mereka dan mengesahkan keperluan berjuang untuk membebaskan tanah air yang dirampas, keazaman menonjolkan semangat revolusi mereka serta pemobilisasian segala kebolehan, kuasa material, ketenteraan dan rohani."[5]

Piagam awal PLO juga menyatakan "Dakwaan bahawa wujudnya hubungan sejarah dan rohani antara penduduk Yahudi dan Palestin adalah bercanggah dengan fakta sejarah ataupun asas benar sebuah negara yang kukuh. Orang Yahudi bukanlah masyarakat yang mempunyai keperibadian yang merdeka (maknanya bukan satu bangsa yang benar) kerana mereka hanya warganegara kepada negara mereka."[6]

2.2.3    Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif PLO

Terdapat 4 orang Arab Palestine yang menerajui PLO iaitu:
a.       Ahmed Shukeiri (10 Jun 1964 - 24 Disember 1967
b.      Yahya Hammuda (24 Disember 1967 - 2 Februari 1969)
c.       Yasser Arafat (2 Februari 1969 - 11 November 2004)
d.      Mahmoud Abbas (11 November 2004  sehingga kini)

 

2.2.4    Program Sepuluh Isi

PLO melancarkan "Program Sepuluh Isi" pada 1974 yang menyeru penubuhan satu badan berkuasa "yang memerintah kawasan Palestin yang dibebaskan" dan berniat "meneruskan pembebasan segala wilayah Palestin". Program itu mengakui pembebasan Palestin mungkin tidak melibatkan seluruh tanah Palestin, dan walaupun menekankan perjuangan bersenjata, program ini tidak mengecualikan cara-cara lain pembebasan.

2.3       Hamas

Hamas (bahasa Arab: حماس, singkatan حركة المقاومة الاسلامية Harakat al-Muqawama al-Islamiyya, Gerakan Pembela Islam) merupakan satu pertubuhan Islam Palestin yang ketika ini (sejak pilihanraya Januari 2006) parti berkuasa Pihak Berkuasa Palestin [1]. Berikutan pilihanraya itu, pemimpinnya, Ismail Haniyeh telah dilantik menjadi Perdana Menteri Palestin.

Namun, pada 14 Jun 2007, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas telah membubarkan parlimen dan memecat kerajaan Palestin bersatu yang diketuai oleh Hamas akibat pertempuran antara Hamas dan Fatah di Gaza. Abbas telah melantik Salam Fayyad sebagai pengganti Haniya. Baru- baru ini setelah pengunduran tentera Zionis dari Gaza, sokongan yang diberikan kepada Hamas semakin kuat.

2.3.1    Tokoh Penting Dalam Hamas

Hamas adalah akronim bagi frasa bahasa Arab حركة المقاومة الاسلامية, atau Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya atau "Pergerakan Pembela Islam"

Brigad Izz ad-Din al-Qassam, sayap ketenteraan Hamas telah dibentuk pada tahun 1992, dinamakan sempena mengenang jasa pejuang Palestin, Sheikh Izz ad-Din al-Qassam. Unit tentera Hamas kadangkala menamakan diri mereka "Students of Ayyash", "Students of the Engineer", atau "Unit Yahya Ayyash",[7][2] to commemorate Yahya Ayyash, an early Hamas bomb-maker killed in 1996.

2.3.2    Sejarah Penubuhan Hamas

Hamas diasaskan oleh Syeikh Ahmed Yassin dari bahagian Gaza al-Ikhwanul al-Muslimun. Sejak penubuhannya, Hamas telah melancarkan serangan balas terhadap pendudukan Zionis Israel, negara haram yang menakluki wilayah Palestin. Piagam Hamas menyeru supaya negara haram Zionis Israel dimusnahkan dan digantikan dengan sebuah negara Islam yang adil dan damai tanpa mengira agama, etnik bangsa dan sebagainya. Hamas sering menunjukkan sentimen anti-Zionis Israel dan berjuang untuk mengusir pihak Zionis Israel keluar dari Palestin melalui Jihad.

Dalam pilihanraya umum 2006, Hamas berjaya memenangi jumlah kerusi yang terbanyak dalam parlimen dan telah membentuk kerajaan baru. Hal ini membuktikan populariti Hamas berbanding dengan Fatah yang dianggap tidak berkesan dan tidak berakhlak oleh penduduk Palestin. Hamas juga melaksanakan beberapa program kebajikan di wilayah Palestin, termasuk menabung sekolah, rumah yatim piatu dan klinik kesihatan.

Pertempuran antara kumpulan militan Fatah dan Hamas sejak pilihanraya Januari 2006 telah banyak berlaku, dan menyebabkan kemusnahan infrastruktur dan kegawatan ekonomi.

Hamas dianggap sebagai pihak pengganas oleh Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Australia, Israel, Jepun dan Kesatuan Eropah. Selepas kemenangan Hamas dalam pilihan raya 2006, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah telah menyekat bantuan ekonomi kepada Palestin, demi memulaukan Hamas. Pada 8 Februari 2007, Hamas telah bersetuju mangagihkan kuasa antara pihak Hamas dan Fatah dengan harapan menghentikan sekatan itu. Namun, Israel dan Amerika Syarikat masih tidak berpuas hati dengan penglibatan Hamas dalam kerajaan. Pertempuran antara Hamas dan Fatah diteruskan sehingga Jun 2007, apabila Mahmoud Abbas membubarkan parlimen untuk melantik kerajaannya sendiri. Tindakan ini ditentang habis-habisan oleh Hamas. Pada hari yang sama itu, militan Hamas berjaya menguasai seluruh Jalur Gaza dan menghancurkan pengaruh dan kuasa Fatah di kawasan tersebut.

2.4       Kawasan Yang Dikuasai Oleh Hamas Dan Fatah

Dalam persengketaan di antara Hamas dan Fatah, semenanjung Gaza telah Berjaya dikuasai oleh Hamas sementara Tebing Barat (West Bank) masih lagi dikuasai oleh Fatah. Silat rujuk Peta Palestin di Gambarajah 1:

 Gambarajah 1: Peta Palestin

 

3.0       Ulasan Ke Atas Topik Hamas & Fatah: Berdamai?

Perbincangan berkenaan dengan usaha damai yang telah ditunjukkan oleh Hamas dan Fatah dilihat sebagai langkah positif ke atas usaha bersama untuk mencapai objektif utama demi memerdeka bumi Palestine daripada jajahan Israel. Ianya adalah merupakan langkah-langkah diplomasi di antara kedua-dua parti politik yang mewakili rakyat Palestin rentetan daripada Deklarasi Sana’a atas inisiatif Kerajaan Yaman untuk duduk semeja demi menjaga kepentingan rakyat Palestin khususnya.

Perbincangan ini telah mengupas satu perkembangan yang positif telah berlaku di antara Hamas dan Fatah pada tahun 2008. Khaled Mishaal dari Hamas dan Ahli Parlimen Azzam Al-Ahmad dan Dr. Mousa Abu Marzouk dari Fatah telah menanda-tangani satu usaha damai yang dinamakan "Yemeni Initiative" yang ditaja oleh President Yemen-Ali Abdullah Salleh di Sana''a, Yemen pada hari Ahad 23hb March 2008. Dalam "Sana''a Declaration" ini kedua-dua pihak telah bersetuju menjadi deklarasi ini sebagai satu rangka-kerja dimana Dialoq kebangsaan Palestine dapat dihidupkan semula dan membincang semua pertelingkahan yang terdapat diantara mereka[8].

Encik Kamarul Bahrin Haron telah membuat komentar bahawa Deklarasi Sana’a bukanlah merupakan perjanjian damai di antara Hamas dan Fatah tetapi sebagai satu usaha kedua-dua belah pihak untuk berunding dan duduk semeja untuk satu rangkakerja (framework) untuk bersama-sama membangun dan menjaga kepentingan rakyat Palestin. Pendapat ini telah dipersetujui oleh Prof. Dr. Kamaruzaman Yusuf dengan menambah bahawa Deklarasi Sana’a telah menunjukkan bahawa kedua-dua parti yang paling dominan di Palestin ini telah berjaya mengenalpasti beberapa faktor dalam persamaan dalam perjuangan mereka adalah seperti berikut:

a.  Hamas dan Fatah dapat menentukan musuh mereka iaitu Israel dan Regime Zionis
b.   Objektif perjuangan Hamas dan Fatah iaitu untuk memerdekakan bumi Palestin daripada penguasaaan Israel
c.  Bagaimana kedua-dua belah pihak iaitu Hamas dan Fatah bersama-sama boleh berganding bahu untuk mencapai kemerdekaan bumi Palestin
d.  Deklarasi Sana’a dilihat sebagai satu kejayaan dengan dapat mengurangkan jurang perbezaan fahaman dan pemikiran di antara Hamas dan Fatah dalam perjuangan mereka. Hamas dilihat sebagai satu pergerakan politik yang menekankan aspek kebajikan manakala Fatah dilihat sebagai satu pergerakan yang mempunyai ideologi yang berbeza dari Hamas iaitu untuk mencapai kemederkaan Palestin dengan cara kegananasan.

Apabila diajukan sama ada Deklarasi Sana’a diwujudkan kerana adanya tekanan daripada luar terutama sekali Amerika Syarikat terutamanya President George Bush untuk Hamas dan Fatah untuk berdamai, ahli panel telah menjawab bahawa kemungkinan pada peringkat awal proses perdamaian di Asia Barat, rundingan damai harus dilaksanakan di antara PLO dan Israel. Namun pada masa yang sama Naib President Amerika Syarikat iaitu Dick Cheney mengatakan bahawa Deklarasi Sana’a tidak akan membantu usaha damai antara Hamas dan Fatah  malah secara sinis Deklarasi Sana’a tidak akan membawa apa-apa makna kepada Asia Barat malah menggesa Israel sentiasa bersiap sedia untuk menjaga keselamatan rakyat Yahudi di Israel.

Kedua-dua ahli panel juga berpendapat bahawa dengan adanya sokongan Rusia ke atas Hamas kesan pertemuan di antara Menteri Luar Rusia dengan Khaled Mishaal di Yaman ianya dilihat terdapat keseimbangan kuasa di antara Amerika Syarikat yang pro-Israel. Ini kerana Israel hanya akan menerima pendapat daripada sekutunya sahaja iaitu Amerika Syarikat. Namun kesedian Israel menerima kunjugan menteri luar Rusia dilihat sebagai strategi yang bijak oleh pihak Hamas dalam mewujudkan kesimbangan kuasa dunia terutamanya ia memberi impak yang positif di Asia Barat.

Bila diajukan soalan teknik diplomasi Palestin (iaitu Fatah dan Hamas) dalam usaha damai dan kebolehan bertoleransi untuk duduk semeja, Prof Dr. Kamaruzaman telah memberi komentar bahawa usaha dan strategi Hamas dilihat sangat bijak dalam memecahkan masalah ketidakfahaman dengan PLO (Fatah) selepas Deklrasi Sana’a dalam menanggani masalah di Palestin seperti isu-isu:

  • Pencabulan hak asasi manusia ke atas rakyat Palestin
  •  Penempatan haram Yahudi di bumi Palestin
  •  Check-point yang ketat oleh regime Zionis ke atas keluar masuknya barangan penting ke bumi Palestin seperti ubat-ubatan, pakaian dan makanan (sekatan ekonomi) yang mana 80%-90% bantuan makanan adalah dibekalkan daripada agensi-agensi luar/masyarakat antarabangsa
  •  Serangan tentera Zionis ke atas penempatan rakyat Palestine

Prof Dr. Kamaruzaman Yusuf berpendapat bahawa Hamas mempunyai teknik dan strategi yang sangat berkesan yang mana ianya dapat menunjukkan bibit-bibit kejayaan yang mana ianya dapat:

a. Menyampaikan mesej kepada Fatah dan PLO untuk bersama-sama mengembling tenaga untuk menjaga kepentingan rakyat Palestin
b.   Bersama-sama terus memperjuangkan hak rakyat Palestin untuk memerangi Israel dan Regime Zionis untuk mencapai kemerdekaan Palestin
c. Menggunakan Mammod Abbas yang juga President PLO sebagai tali penghubung antara Hamas dan Israel. Ianya juga dilihat sebagai bentuk saluran bagi Hamas untuk mengajak Israel duduk berbincang untuk membincangkan isu-isu rakyat Palestin dan keganasan Regime Zionis
d.  Fatah dan Hamas telah menunjukkan kepada masyarakat antarabangsa bahawa mereka telah dapat bertoleransi demi mencapai objektif bersama
e.  Hamas dan Fatah berjaya memberi ancaman kepada Israel dan sekutunya bahawa perjuangan rakyat Palestin tidak pernah berakhir dengan setiap langkah yang dibuat oleh Hamas dan Fatah sentiasa diintai oleh Regime Zionis

4.0       Kesimpulan

Deklrasi Sana’a dilihat sebagai usaha murni dan sangat positif di antara Hamas dan Fatah yang bersaudara untuk duduk berbincang demi menjaga kepentingan bersama dan mencapai kemerdekaan di bumi Palestin. Kedua-dua pihak iaitu Hamas dan Fatah sangat berharap agar perjanjian ini mendatangkan hasil yang baik dan menggesa dunia Arab menyokong usaha damai ini. Malangnya pula Deklarasi Sana’a ini mendapat tentangan dari kepimpinan PA di Ramallah. Kemungkinan besar PA mendapat tekanan dari AS supaya berbuat demikian. Sampai saat ini perjanjian damai ini belum menampakkan hasilnya, aman atau sebaliknya.[1] Lihat : BBC NEWS “Hamas sweeps to election victory” di http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4650788.stm
[2] Sila rujuk Madiha Rashid al Madfai, Jordan, the United States and the Middle East Peace Process, 1974-1991, Cambridge Middle East Library, Cambridge University Press (June 25th 1993). ISBN 0-521-41523-3. hlm 21:"On 28 October 1974, the seventh Arab summit conference held in Rabat designated the PLO as the sole legitimate representative of the Palestinian people and reaffirmed their right to establish an independent state."
[3] Sila lihat William L. Cleveland, A History of the Modern Middle East, Westview Press (2004).
[4] Silat lihat Rachel Ehrenfeld, And a Thief, Too: Yasser Arafat takes what he likes, National Review, July 29, 2002. Accessed online 5 December 2006.
[5] Statement of Proclamation of the Organization, Palestine Liberation Organization, Jerusalem, 28 May 1964. Online on the site of the Permanent Observer Mission of Palestine to the United Nations. Accessed 5 December 2006.
[6] The Palestinian National Charter, Adopted in 1964 by the 1st Palestinian Conference. Online on the site of the Permanent Observer Mission of Palestine to the United Nations. Accessed 5 December 2006.
[7] Rujuk: Kushner, Harvey W. (2002). Encyclopedia of Terrorism, hlm 160, Sage Publications, ISBN 0-7619-2408-6
[8] Sila rujuk petikan akbar Sana’a News Online:  http://www.sabanews.net/en/news209372.htm

No comments:

Post a Comment